Food Production is a department which is involved in preparation of food. A process, in which raw materials are cooked, combined and transformed to make a dish.
फ़ूड प्रोडक्शन विभाग वह है जो भोजन की तैयारी करता है। यह एक प्रक्रिया है जिसमें कच्ची सामग्री को पकाया जाता है,और एक पकवान बनाने के लिए परिवर्तित किया जाता है।
or
A kitchen is a well designed closed area with skillful chefs and all necessary equipment, tools and utensils liable for preparing food items as per guest orders followed by standard recipes. It is a skilled food production team which prepares food items as per the guest orders. It prepares food according to the menu.
किचन एक कुशल शेफ के साथ एक अच्छी तरह से डिज़ाइन किया गया बंद क्षेत्र है और सभी आवश्यक उपकरण, औजार और बर्तन अतिथि वस्तुओं के अनुसार मानक व्यंजनों के अनुसार खाद्य वस्तुओं की तैयारी के लिए उत्तरदायी हैं। यह एक कुशल खाद्य उत्पादन टीम है जो अतिथि आदेशों के अनुसार खाद्य वस्तुओं को तैयार करती है। यह मेनू के अनुसार भोजन तैयार करता है'
Sections of kitchens in hotels:होटल में किचन के सेक्शन
Banquet Galley/ Main galley : which will have different sections work-tables divided into Continental,Oriental,Indian,Tandoor etc.इसमें विभिन्न भाग(डिपार्टमेंट) होते है जैसे कॉन्टिनेंटल,ओरिएण्टल,इंडियन,तंदूर आदि
Veg.preparation : Place where Vegetables are processed and given to Chefs.वेज प्रिपरेशन सेक्शन मई सब्जियों की सफाईऔर उसके बाद उनकी कटिंग किया जाता है
Garde Manger/ Pantry : Section responsible for all cold foods like salads, cold cuts, finger sandwiches.कोल्ड सेक्शन सलाद, कोल्ड फ़ूड,सैंडविच जैसे सभी प्रकार के कोल्ड फ़ूड के लिए जिम्मेदार होता है
Butchery : Section responsible for processing meat for the kitchen.बुचुरी सेक्शन मई मीट की कटिंग होती है.
Bakery : Bakers section, responsible for all breads,Cakes, sponges, assorted pastries etc
बेकर्स सेक्शन,सभी ब्रेड,केक,स्पंज,सभी प्रकार की पेस्ट्री आदि के लिए ज़िम्मेदार होता है
Types of kitchen किचन के प्रकार
The kitchens are known by different names as per their functions and style of management.रसोईघर अपने कार्यों और प्रबंधन की शैली के अनुसार विभिन्न नामों से जाना जाता है।
1. Main Kitchen
The main kitchen is probably located in the central part of the hotel It may have both a' la carte and table d' hote menu for breakfast, Lunch and dinner.
मैन किचन होटल के मध्य भाग में स्थित होता हैइसमें नाश्ते, दोपहर के भोजन और रात के खाने के लिए 'आ ला कार्टे और टेबल डी' होट मेनू दोनों की तैयारी की जाती हैं।
2. Satellite Kitchen
Satellite kitchen is constructed and established to cater to a particular outlet where the main kitchen cannot cater due to its location disadvantage. Largely, this kitchen can organize most of the preparation work in its own kitchen. However, it may depend on upon the main kitchen for various other things such as sauce, stocks, gravies, pasta, etc. Usually, a sous chef commands over this kitchen. This kitchen becomes a must for specialty restaurants such as Indian, Continental, Chinese, Mexican, Nepalese, etc. which are located away from the main kitchen.
3. Fast Food Kitchen
It provides varieties of dry and light meals like a burger, sandwich, fish and chips, pizza, snacks, grilled meat/ fish/ shellfish, cold and hot beverages, etc. The characteristics of fast food kitchen are as follows:
Highly equipped with standard equipment.
Fully skilled employees.
Pree-cooked food at reasonable price range.
Established anywhere to cater to the fashionable customers.
Products offered can be cooked quickly and held in the short-term without deteriorating.
4. Display Kitchen
In this kitchen, food is prepared and cooked in full open view of customers, which appeals to the eyes, palate and dining experience of the consumers. At the same time, the sizzle and aroma of food item add to the pleasure of eating.
Thanks for this detailed piece of information! I like this post.
जवाब देंहटाएं