बुधवार, 24 अक्टूबर 2018

Types of Menu

  WHAT IS MENU
 A menu is a presentation or you may see a detailed lists of food items mostly with pricing that are served in restaurant or hotel so that a guest can understand what a hotel or restaurant offers to his guests to eat. एक मेनू एक प्रेजेंटेशन है या यह भोजन की विस्तृत सूचियों और उनके रेट की विस्तृत लिस्ट हैं जो रेस्तरां या होटल में परोसे जाते हैं ताकि अतिथि समझ सके कि होटल या रेस्तरां अपने मेहमानों को खाने के लिए क्या पेशकश करता है।

or
a list of the food that you can eat in a restaurant:एक रेस्तरां में खाना खाने की एक सूची:

 WHY MENU IS IMPORTANT = Menu reflects a hotel or restaurant's standard. If a menu is developed with appropriate planning following food trend and featuring best possible options for the food lovers then the menu can contribute in all sectors of hotel.मेनू एक होटल या रेस्तरां के मानक को दर्शाता है। यदि भोजन की प्रवृत्ति के बाद उपयुक्त योजना के साथ एक मेनू विकसित किया गया है और भोजन प्रेमियों के लिए सर्वोत्तम संभव विकल्प पेश करते हैं तो मेनू होटल के सभी क्षेत्रों में योगदान दे सकता है।

 TYPES OF MENU = There are many types of menus. But in reality all are fallen into 2 categories which means there are in fact 2 major types of menu. They are:मेनू के कई प्रकार हैं। लेकिन हकीकत में सभी 2 श्रेणियों में  हैं जिसका मतलब है कि वास्तव में 2 प्रमुख प्रकार के मेनू हैं। वो हैं:

The Table D ’ Hôte Menu टाबल दि होत मेनू 

The à la Carte Menu अ ला कारत मेनू


 WHAT IS TABLE D HOTE MENU = Table d’ hôte is a popular type of menu. Table d’ hôte is a French word which means food from the hosts’ table. A table d’ hôte menu offers a complete meal at a fixed price for the guests no matter how much food has been consumed.
टाबल दि होत मेनू  एक लोकप्रिय प्रकार का मेनू है।टाबल दि होत मेनू  एक फ्रांसीसी शब्द है जिसका अर्थ मेजबान की मेज से भोजन है। एक टाबल दि होत मेनू  मेनू मेहमानों के लिए एक निश्चित कीमत पर एक पूरा भोजन प्रदान करता है इससे कोई फर्क नहीं पड़ता कि कितना खाना खाया गया है।
 or 
 its a fix menu with fix prise. यह एक फिक्स मेनू है और इसका रेट भी फिक्स होता है.



 CLASSIFICATION OF TABLE D' HOTE MENU 

 Types of Table d’ hôte Menu:

• Banquets Menu
• Buffet Menu
• Coffee House Menu
• Cyclic Menu

 WHAT IS BANQUET MENU = A banquet menu offers a selection of fixed items given at a set price. However, in some special occasions the food can be served according to guest’s preference.

 WHAT IS BUFFET MENU = Buffet menu can be categorized as a form of table d ’ hôte menu due to limited offerings of food items at predetermined set price. 

 WHAT IS COFFEE HOUSE MENU = Coffee house menu is a set menu which offers food often for 12 to 18 hours of the day.

WHAT IS CYCLIC MENU = Cyclic menu offers specific food items which repeat in cycle for a set period like 7, 10, 14, or 28 days. This menu refers several menus that are offered in rotation. 




 WHAT IS À LA CARTE MENU = À la carte menu is a very popular type of menu. The term À la carte is a French word which means “According to the Card or Customer’s Order”. À la carte menu offers a free and greater choice of food items from the card or menu of a restaurant which are individually priced. अ ला कारत मेन्यू एक बहुत ही लोकप्रिय प्रकार है। अ ला कारत एक फ्रांसीसी शब्द है जिसका अर्थ है "कार्ड या ग्राहक के आदेश के अनुसार"। अ ला कारत मेन्यू  भोजन की एक मुफ्त और अधिक पसंद प्रदान करता है जिसका  प्रत्येक आइटम के लिए अलग कीमत
 होता है।


 CLASSIFICATION OF A LA CARTE MENU

• Breakfast Menu
• Luncheon Menu
• Dinner Menu
• California menu
• Ethnic Menu
• Specialty Menu
• Room Service Menu
• Lounge Menu

 WHAT IS BREAKFAST MENU 

a. The breakfast menu offers food at reasonable price.
b. Most of the breakfast items offered by the breakfast menu are prepared after the order has been taken.

 WHAT IS LUNCHEON MENU 

luncheon menu basically offers daily specials of any food service organization.

 WHAT IS DINNER MENU 

A DINNER menu presents both à la carte and semi à la carte items. A dinner menu offer more appetizers and entrées than a luncheon menu. 

 WHAT IS CALIFORNIA MENU

California menu is used only in the California restaurants where food items are available regardless of the time of the day whether it breakfast or lunch or dinner.

 WHAT IS ETHNIC MENU

An ethnic menu offers food items that are representative of the particular cuisine from a particular region or country. The food price can be ranged from moderate to high.

WHAT IS SPECIALTY MENU

A SPECIALTY menu is an amalgamation of both à la carte and semi à la carte items.

 WHAT IS ROOM SERVICE MENU
Guests usually ordered items from the room service menu through guest room telephone. The items listed on the room service menu can be more expensive than that of original menu.

WHAT IS LOUNGE MENU
A LOUNGE menu is offered either in à la carte or semi à la carte style. 

कोई टिप्पणी नहीं:

एक टिप्पणी भेजें


ज्यादा जानकारी के लिए कमेंट करे।